Türk Askerlerine Yasal Zırh Uygulaması Geliyor

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile yapılan bazı kanunlardaki değişiklikler için oluşturulmuş olan kanun tasarısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına iletildi. Tasarıda yer alan şeylerden bahsetmek gerekirse; yüksek askeri rütbeli kişileri kapsayan kanunlarla ilgili değişiklik söz konusudur. Yüksek Askeri Şura tarafından alınan kararda yer alan şeylerden birisi, hizmet süresi dolmuş olan albayları kapsamaktadır. Temayüz etmiş olan albaylardan yalnızca ir kısmının yaşlarının 60’a gelmesi halinde görevi bırakması icap etmektedir. Bir başka deyişle, albayların 60 yaşına kadar görevlerinde devam etmelerine engel olmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin yalnızca tecrübeli albaylar tarafından devam ettirilmesi gerekçesine dayanan bu tasarı doğrudan meclise gönderilmiştir. Yer alan bu kanun tasarısında askeri disiplin ile ilgili olan bir boşluğun olmaması maksadıyla böyle bir şey yaptıklarını açıklamışlardır. Bu düzenlemeler de kanun tasarısında yer almaktadır.
Yapılacak olan düzenlemede terörle ilgili olan maddelere de değinilmiştir. Terör örgütleriyle daha iyi bir şekilde mücadele edebilmek maksadıyla kelimenin tam anlamıyla top yekûn mücadele edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca bu durum, sadece belirtilmekle kalmamış vurgulanmıştır. Ayrıca son zamanlarda yaşanan terör saldırıları ve eylemler için de müdahalede bulunması gerektiğini söylemiştir. Terörle mücadele edilmek maksadıyla en iyi yöntem olarak belirli bir koordinasyon doğrultusunda ilerlemeyi seçmişlerdir. Merkezi planlama ile birlikte sevk ve idare yapılması gerektiği de bu tasarının içinde güzel bir şekilde vurgulanmıştır.
Kanun tasarısında askerlerin nasıl yargılanması gerektiği konusunda da büyük çaplı bir açıklama yapılmıştır. Yapılan açıklamada, terör ile yapılan mücadeleler doğrultusunda bir takım suçlar ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu suçların tamamı askerlik suçlarından birisi sayılacaktır. Ayrıca ortaya çıkan bu sonuçlar sonucunda dava açılması halinde, davalar direk devlete açılacaktır. Çok önemli bir şekilde vurgulanan bu maddede kanun tasarısın açık bir şekilde belirtilmiştir. Ancak böyle bir yargılamanın yapılabilmesi için öncesinde bir izin talebi olması gerekmektedir. İzinsiz bir şekilde yargılama yapmak mümkün değildir.
İzinlerin alınacağı yer olarak şu şekilde bir açıklama yapılmıştır. Genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanı yargılamaları için doğrudan başbakandan izin alınmalıdır. Diğer makamlarda bulunan personeller için ise Milli Savunma Bakanı’ndan izin alınması gerekecektir. Jandarma birlik komutanlarının ve Sahil Güvenlik bölgelerinde görev yapan komutanlar için doğrudan İçişleri Bakanı’ndan izin alınması gerekmektedir. Geçtiğimiz günler içinde, Milli İstihbarat Timi için de aynı şekilde geniş kapsamlı bir yetki verilmesi gündeme gelmiştir. Bununla ilgili olarak da bir takım düzenlemeler yapılmıştır.