Subay Olarak Askerde Kalma Şartları Nelerdir?

Subay olarak askerde kalabilmenin şartı en az lisans mezunu olmaktır. Kişi lisans mezunu ise askerliğini yaptıktan sonra subay olarak askerde kalabilir.
Kişinin subay olarak askerde kalabilmesi için illa yedek subay olarak askere alınmasına da gerek yoktur. Kişi lisans mezunu ise ilgili prosedürleri takip ederek askerde subay olarak kalabilir. Ya da askerlik bittikten sonra yaş sorunu yok ise başvuru yaparak subay kadrosuna geçebilir.
Kısa Dönem Er Olarak Askerlik Yapan Subay Olarak Askerde Kalabilir mi?
Kısa dönem er (6 ay er) olarak askerlik yapanlar da subay olarak askerde kalabilirler. Kişi eğer aşağıda sayılan subay olma şartlarını sağlıyor ise subay olarak askerde kalabilir ve hayatının geri kalanını subay olarak devam ettirebilir.
Subay Olarak Askerde Kalma Şartları Nelerdir?
1) Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak subay olmanın temel şartlarından biridir.
2) En az dört yıllık lisans mezunu olmak. (Denkliği olan okulların lisans mezuniyeti de kabul ediliyor.)
3) Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre müracaat yapılan yılın Ocak ayının biri itibariyle yirmi yedi yaşını, lisansüstü öğrenimini tamamlamış olanlar için otuz iki yaşını bitirmemiş olmak. Yaş askeriye için temel kiriterlerden biridir. Yaşınızı mahkeme kararı ile düzeltseniz dahi kabul görmüyor.
4) Silah taşımaya veya silahlı görev yapmaya hukuki bir engeli bulunmamak, T.S.K., J.Gn.K.lığı ve S.G.K.lığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinde belirtilen şartları taşımak. Bu maddede sağlıkla ilgili şartlar belirtilmektedir. Boyunuzun, kilonuzun, sağlık durumunuzun subay olmaya engel olmaması gerekmektedir.
5) Adayın kendisi ve evli ise eşi; genelev, birleşme yeri, randevuevi, tek başına fuhuş yapılan konut ve benzeri yerlerde çalışmamış veya aracılık ve bekleyicilik fiillerinde bulunmamış olmak, genel ahlak ve edebe aykırı mahiyette her türlü yazılı, sesli ve görüntülü eserleri, kaydedildiği materyale bakılmaksızın üretmek ve satmaktan veya kumar, uyuşturucu veya uyarıcı madde nedeniyle, hakkında herhangi bir adlî veya idarî soruşturma veya kovuşturma devam ediyor olmamak, bunlardan dolayı idarî yaptırım uygulanmamak veya bu işler nedeniyle hüküm giymemiş olmak, e. 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile, adayın kendisi ve evli ise eşi; kasten işlenen bir suçtan dolayı hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa dahi bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkûm olmamak, affa uğramış veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, kaçakçılık veya cinsel dokunulmazlığa karşı suçlardan dolayı mahkûm olmamak veya bu suçlardan dolayı devam etmekte olan bir soruşturma veya kovuşturma bulunmamak veya kovuşturması uzlaşma ile
neticelenmemiş olmak. Yani yüz kızartıcı suçları işlediği mahkeme kararı ile tespit edilen kişiler subay olamazlar.
6) Daha önce çalıştığı kamu kurum ve kuruluşlarından disiplinsizlik, ahlaki nedenlerle çıkarılmamış olmak,
7) Alkol, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı nedeniyle tedavi görmüş veya görüyor olmamak,
8) Kamu haklarını kullanmaktan yoksun bırakılmış olmamak,
9) Sağlık Yönetmeliği hükümleri hariç, herhangi bir nedenle askeri okullar ile Jandarma ve Sahil Güvenlik eğitim kurumlarından ayrılmamış veya çıkarılmamış olmak,
10) Terör örgütleri ile bu örgütlerin yasal veya yasa dışı uzantılarının eylemlerine, toplantılarına, yürüyüş ve mitinglerine karışmamış, desteklememiş, katılmamış olmak,
11) Başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye üye olmadığına dair yazılı beyan sunmak,
12) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması olumlu olmak.
Yukarıda sayılan durumlardan biri dahi size uymuyor ise subay olamazsınız. Subay olabilmek için mutlaka yukarıda yer alan şartları taşımanız gerekmektedir.
Subay Olarak Askerde Kalmak İçin Ne Yapmam Gerekiyor?
Eğer en az lisans mezunuysanız sizin kurumların yayımladığı Sözleşmeli Subay alım ilanlarını takip etmeniz gerekmektedir. Jandarma Genel Komutanlığı, Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri vb kurumlar düzenli olarak subay alım ilanları yayınlamaktadır. Subay ihtiyacı olan kurumlar ilan yayınladığında başvuru yapacaksınız. Başvurunuz incelenecek ve sorun görülmez ise yazılı sınava davet edileceksiniz. Yazılı sınav sonrasında sözlü mülakat yapılır ve akabinde de sağlık kontrolünden geçirilirsiniz. Tüm aşamaları başarı ile geçenler 9 aylık sıkı bir askeri eğitime tabi tutulur. Bu eğitim sonrasında başarılı olan kişiler teğmen olarak göreve başlarlar.
Yedek Subay Görevi Yaparken Askerde Kalma Nasıl Olur?
Aslına bakarsanız yedek subay yada kısa dönem er fark etmiyor. Sizin de sınavları takip etmeniz gerekiyor. Yedek subaylığın son aylarında sözleşmeli subay sınavlarını takip edeceksiniz. Eğer uygun bir sınav varsa müracaat edeceksiniz. Başvurunuz incelenecek ve sorun görülmez ise yazılı sınava davet edileceksiniz. Yazılı sınav sonrasında sözlü mülakat yapılır ve akabinde de sağlık kontrolünden geçirilirsiniz. Tüm aşamaları başarı ile geçenler 9 aylık sıkı bir askeri eğitime tabi tutulur. Bu eğitim sonrasında başarılı olan kişiler teğmen olarak göreve başlarlar.
Kadınlar Subay Olabilir Mi?
Lisans mezunu olan kadınlar da yukarıda sayılan subay olma şartlarını sağlıyor ise subay olarak atanabilirler. Kadınlar da erkekler gibi subay olabilirler. Subay olmak için subay olma şartlarını sağlamak yeterlidir. Fakat bu noktada tek fark kadınların askerlik yapmadan doğrudan lisans mezunu olduktan sonra başvuru yapabilmeleridir. Kadın subaylar da Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev yapabilirler. Şu an binlerce kadın komutanımız subay olarak ordumuz bünyesinde başarıyla görev yapmaktadır.