Lida Bitkisel Kapsül

1990′ lı yılların başlarında Ege Üniversitesinde yaptığımız bir araştırmada, Türkiye’de üretilen sert margarinlerde (paket) % 15-19, yumuşak margarinlerde (kase) ise % 114 arasında trans yağ asiti olduğunu belirlemiştik.
Aynı araştırmanın sonuçlarına göre, ülkemizde üretilen hidrojene edilmiş fırıncılık yağları % 12, hidrojene kızartma yağları % 7, kuyruk yağı % 3 ve tereyağı % 2 trans yağ asiti içermekteydi. Şimdi ülkemizde de yeni teknolojiler kullanılarak trans yağ asiti içermeyen yağlar da üretilmektedir. Tüketicinin bilgilendirilmesi ve eğitilmesi açısından gıdalardaki trans yağ asiti miktarının ambalajlardaki etiket üzerinde gösterilmesi yararlı olacaktır.
Zeytinyağı, ayçiçeği, mısır özü ve soya gibi “doymamış yağlar” ise oda sıcaklığında sıvıdır, çünkü bu yağların içerdiği yağ asitlerinde hidrojenle dolu olmayan çift bağlar vardır. Sıvı yağlardan zeytinyağının yağ asitleri tek çift bağ içerdiğinden tekli doymamış, (örnek: oleik asit); ayçiçeği, mısır özü, soya ve balık yağları gibi diğer sıvı yağlar çok çift bağ içerdiklerinden çoklu doymamış yağlar (örnek: linoleik asit, linolenik asit) diye bilinirler.
Linoleik asit adlı çoklu doymamış yağ asitinin başka bir formu olan Konjuge Linoleik Asit (KLA) son yıllarda sağlığa yararlı etkileriyle araştırmacıların dikkatini çekmiştir. Kuzu ve inek etleri ve sütleri ile hindide bulunan bu yağ asitinin vücut yağını azaltıp, kas kütlesini artırma, bazı kanserleri önleme, kandaki kötü kolesterolü düşürme, bağışıklık sistemini güçlendirme ve yaşlılıkta vücuttan protein yıkımını önleme gibi etkileri bulunmuş*tur.Günlük diyetimizde bulunan doymuş ve doymamış yağların kaynağı olan gıdalar görülmektedir.
İki ve daha çok çift bağ içeren yağ asitlerini vücut yapamadığından bunlara zorunlu yağ asitleri adı verilir. Bu yağ asitlerinin yetersizliğinde ciltte yaralar gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkacağı için, bu yağ asitlerinin çok bulunduğu sıvı yağların tüketimini artırarak vücudu koruyabiliriz. Aşırı yağ ile alınan kilolar lida ile verilebilir.