Haziranda Mezun Olanlar Ağustos Döneminde Askere Gidebilir mi?

Haziranda Mezun Olanlar  Ağustos Döneminde Askere Gidebilir mi?

Son zamanlarda sitemize çok fazla sayıda “Haziran ayında mezun oldum. Diplomamı henüz almadım ancak dersleri geçtiğimi söyleyebilirim. Kesin diploma alacağım. Ağustos celp döneminde yedek subay yada kısa dönem er olarak nasıl askere gidebilirim?” şeklinde sorular gelmektedir.

Kişinin mezun olacağı garnti fakat henüz geçici mezuniyet belgesi de düzenlenmemiş, diploması da hazırlanmamış. Bu yazıda diplomasını almamasına rağmen askere kısa dönem er olarak ilk celpte nasıl gidileceğine dair gerekli açıklamaları yapacağım;

Kısa Dönem Askerlik Başvurusu Lisans Diploması Olmadan Nasıl Yapılır?

Askere gitmek için askerlik şubesine gittiğiniz zaman sizden gerekli bilgi ve belgeler istenir. Lisans mezunu olanların da diplomalarını ya da geçici mezuniyet belgelerini ilgili askerlik şubesine iletmesi mecburidir. Geçici mezuniyet belgesini ya da diplomasını askerlik şubesine ibraz etmeyenler lisans mezunu kabul edilmez ve bu kişi en son mezun olduğu okula göre işlem görür. Ve uzun dönem er olarak sisteme işlenir. Sizin diplomanız olsa dahi bunu şubeye bildirmek zorundasınız. Bildirmezseniz sistem sizi uzun dönem er olarak görür. Siz de askerliğinizi uzun dönem er olarak yapmak mecburiyetinde kalırsınız.

Haziranda Mezun Olsam Kısa Dönem Olarak Ağsutsos Celp Döneminde Askere Nasıl Gidebilirim?

Öncelikle şunu söyleyeyim ki haziran ayında mezun olan bir kişiyi askerlik şubeleri otomatik olarak kasım celp dönemine atmaktadır. 31 Mayıs celp bozdurup ağustos celp dönemine başvuru yapmak için son tarihtir. Siz haziran ayında diploma aldınız. Sistem kişiyi kasımda askere gidecek şekilde ayarlar.

Peki siz ağustos döneminde askere gitmek istiyorsunuz. Ne yapmanız gerekir?

31 mayıs tarihi geçtikten sonra lisans mezunu olduğunu ispatlayan biri ağustos celp dönemine dahil olamaz mı?
Bunun bir yolu var.

Uzun Dönem Er Olarak Askerlik yaparken Lisans Mezunu Olanların Durumu

Bu kısım mevzuaatta “Statü Değişiklik İşlemleri” olarak geçmektedir. Burada mevzuat şu şekildedir;

1- 12 aylık erbaş/er statüsünde muvazzaf askerlik görevini yerine getirmekte iken, yedek subay aday adayı olma hakkını veren en az dört yıl süreli yüksek öğrenim kurumu mezunu olanlar, yedek subay statüsüne geçmek istediklerine dair dilekçe, diplomalarının veya mezuniyet belgelerinin iki sureti ve taahhütname ile birlikte birlik komutanlığına müracaat ederler.

2- Birlik komutanlıklarınca hizmet durum çizelgesi tanzim edilerek derhal geçici terhisleri yapılır. Birlik komutanlıkları tarafından hizmet durum çizelgesi ile geçici terhisleri yapılmış yükümlülerin hizmet durum çizelgesi, yedek subay statüsüne geçmek istediklerine dair dilekçe, birliği tarafından onaylanmış diplomalarından veya mezuniyet belgelerinden iki suret ve taahhütnameden iki sureti ile birlikte doğrudan Askeralma Genel Müdürlüğüne gönderilir.

3- Askeralma Genel Müdürlüğünce belgelerin incelenmesini müteakip statü değişikliği yapılarak statüsü yedek subay aday adayına çevrilir. Yükümlünün evrakı kayıtlı olduğu askerlik şubesi başkanlığına gönderilir.

4- Bu yükümlüler evraklarını tamamlamalarını müteakip ilk yedek subay celp döneminde sevke tabi tutulur. Sevke tabi olduğu celbin sevk öncesi hazırlık işlemlerini yaptırmak üzere en yakın askerlik şubesi başkanlığına müracaat ederler. Seçim ve sınıflandırılması sonucunda;

a. Kısa dönem er statüsüne ayrılmaları halinde;

(1) Daha önce yapmış oldukları geçici terhis belgesindeki sayılan hizmet süreleri toplamı, kısa dönem er hizmet süresi kadar veya daha fazla olanlar kayıtlı olduğu askerlik şubesi başkanlıklarınca terhis edilir.

(2) Daha önce yapmış oldukları geçici terhis belgesindeki sayılan hizmet süreleri toplamı, kısa dönem hizmet süresinden az olanlar, kalan askerlik hizmetlerini tertip edildikleri birliklerinde kısa dönem er hizmet süresine tamamlattırıldıktan sonra birlik komutanlığınca terhis edilirler. Birliklerine katılmayanlar, ele geçtiklerinde veya müracaatlarında derhal tertip edildikleri birliğe sevk edilirler ve bakaya suçundan işlem yapılır.

b. Yedek subay adayı statüsüne ayrılmaları halinde;

Daha önce erbaş/er olarak yapmış oldukları askerlik hizmet süreleri ne olursa olsun, kanunda belirtilen yedek subay hizmet süresi kadar askerlik hizmetine tabi tutulur.

Mevzuat Ne Diyor?
Şimdi yukarıdaki mevzuat hükümlerini kendimiz yorumlayalım;

Mevzuata göre diplomanız yok ise sizi sisteme er olarak kayıt ediyorlar. Er olarak da yeriniz ve birliğiniz belli oluyor. Daha sonra siz diplomayı birlik komutanlığına “ben aslında 4 yıllık mezunum, diplomam da burada” diye gösterirseniz o zaman sizinle ilgili işlem yapılıyor.Geçici olarak terhis oluyorsunuz. Bu kişi uzun dönem er olarak askerlik yapıyor. Aslında uzun dönem er olmaması gerekir. Ya kısa dönem er ya da yedek subay olmalıdır. Sizi geçici olarak terhis ediyorlar. İlk celp döneminde askerlik yeriniz ve askeri sınıfınız yeniden belirleniyor.

Eve geri geldiğinizde sizinle ilgili yeniden değerlendirme yapılacak. Bu durumda iki olasılık söz konusu:
– KISA DÖNEM ER
– UZUN DÖNEM ASTEĞMEN

1) Askerlik yerinin ve sınıfının yeniden belirlenmesinde kısa dönem er gözüküyorsanız sorun yok. Yeniden yapılan sınıflandırmada kısa dönem er olursanız uzun dönem er olarak askerlik yaptığınız için bu süreyi askerlik yapmış olarak kabul edilirsiniz. Bunun için de 6 ayı tamamlayıp terhis olursunuz. Fakat uzun dönem olarak 6 ay ve fazla süre askerlik yapmış olabilirsiniz. O takdirde de sizi anında terhis etmeleri gerekiyor.

2) Fakat, eğer ki siz UZUN DÖNEM YEDEK SUBAY yani ASTEĞMEN olursanız o zaman UZUN DÖNEM ER olarak yaptığınız askerlik sayılmıyor. Yeniden 12 ay YEDEK SUBAY(Asteğmen) olarak askerlik yapmak zorunda kalıyorsunuz. 12 Ay asteğmen olursanız uzun dönem askerlik yaptığınız süre yanıyor ve bu süre
işinize yaramıyor.

Haziranda Mezun Olup Ağustos Celp Döneminde Askere Gitmek?

Şimdi yukarıda yer alan mevzuat hükümlerini detaylıca incelerseniz buradan şunu anlamanız gerekiyor. Bu iş biraz riskli. Yani normalde haziranda mezun olan birinin kasım celp döneminde askere gitmesi gerekir. Haziranda mezun olanların Ağustos ayında askere gitmeleri de olasılık dahilinde. Burada biraz riske girmek gerekiyor. İlk yapılması gereken ben lisans mezunu değilmiş gibi işlem başlatmak. Sizi lisans mezunu olmayanlar gibi uzun dönem er olarak askerliğe başlatacaklar. Bir süre bu şekilde görevinizi yapacaksınız. Sonra benim lisans diplomam var diyerek başvuruda bulunacaksınız.

Siz lisans diplomanızı gösterince sizi hemen geçici olarak terhis edecekler. Siz bir süre evde sınıflandırma ve yer için bekleyeceksiniz. Kasımda sizi yeniden sınıflandıracaklar. Kasımda er olarak bir yere gönderilenler bu durumda uzun dönem askerlik yaptıkları kadar süre askerlikten sayılacak. Yedek subay olarak yer belli olur ise boş yere uzun dönem er olarak askerlik yapmış olunacak…

Nihai karar:
Benim fikrime göre risk almaya ve uğraşmaya pek de değmez. Haziran ayında mezun olanların kasım celp dönemini beklemelerini tavsiye ederim. Boş yere o stresi de yaşamayı, kendinizi riske de atmayın…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.