Bedelli Askerlik Soru ve Cevapları

Bedelli Askerlik Soruları ve Cevapları

Bedelli Askerlik ile ilgili çok şey merak ediliyor. Sürekli bedelli gündemi değişiyor yeni şartlar ortaya konuluyor yani bedelli çıkmadan tam net birşey söylemek olmaz ama gemiş bedelli askerlik bilgilerinden yararlanılarak bir fikir sahibi olunabilir.

BEDELLİ ASKERLİK İLE İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

SORU 1 :           Bedelli askerlik başvurusu ne demektir?

CEVAP 1 :           Bedelli askerlik başvurusu; askerlik şubeleri/konsolosluk/cumhuriyet savcılıklarına şahsen müracaat, bedelin tamamı olan 30.000 TL veya yarısının ödenmesi, ödeme dekontunun başvuru makamlarına teslimi ve başvuru formunun düzenlenmesiyle oluşan işlemlerin tamamıdır.

SORU 2 :           Bedelli askerlik başvurusu için yapmam gerekenler nelerdir?

CEVAP 2 :           Askerlik şubeleri/konsolosluk/cumhuriyet savcılıklarına şahsen müracaat edilir, yararlanma şartlarını taşıdığı tespit edilenlere ödeme belgesi verilir. Yükümlüler bu ödeme belgesiyle bankaya peşin veya taksitli olarak bedel ödemesini yapar ve dekontu başvuruda bulunduğu makama teslim eder. Bu işlemin tamamlanmasını müteakip başvuru formu doldurularak yükümlüye imzalatılır.

SORU 3 :           Yurtdışından bedelli askerlik hizmetine nasıl başvurabilirim? İşlemlerimi ne zamana kadar sonuçlandırmam gerekir? Bedel ödemesini yurt içinde yaptırabilir miyim?

CEVAP 3 :           Yurtdışında konsolosluklara şahsen müracaat ederek bedelli askerlik başvurusunda bulunabilirsiniz. Başvuru işlemlerinizi (şahsen müracaat, bedelin ödenmesi, dekontun konsolosluğa teslimi ve başvuru formunun doldurulması) en geç 15 Haziran 2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) sonuçlandırmanız gerekmektedir. Konsolosluğunuzca düzenlenecek ödeme belgesini yurt içindeki yakınlarınıza göndermek suretiyle ödemede bulunabilirsiniz. Ödemelerini bu şekilde yapanlar, ödemelerine ilişkin dekont asıllarını konsolosluklarına ulaştırdıktan sonra başvuru işlemini tamamlamış olurlar. Ödemelerini yurt dışında yapacak olanlar, ödeme tarihindeki TCMB tarafından belirlenmiş döviz kuruna göre, peşin 30.000 TL’nin veya ilk taksit olan 15.000 TL’nin konvertibl yabancı ülke parası karşılığı kadar ödemede bulunurlar. 15.000 TL. tutarındaki ikinci taksitin ödenmesi de aynı şekilde yapılır.

SORU 4 :           Yurtdışında oturma çalışma iznim olmadan yaşamaktayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 4 :           Bulunduğunuz yerdeki konsolosluğa müracaat ederek bedelli askerlik hizmeti için başvuru yapabilirsiniz.

SORU 5 :           Cezaevinde bulunan yükümlüler bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir mi? Müracaatlarını nasıl yapabilirler?

CEVAP 5 :           Cezaevinde bulunan yükümlüler de bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirler. Cezaevinde tutuklu, hükümlü ve gözetim altında bulunanlar müracaatlarını şahsen cezaevi müdürlüklerine yapabileceklerdir.

SORU 6 :           Mayıs 2012 Er celbinde sevke tabi iken sevk evrakımı aldım fakat birliğime katılmadım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim? Hakkımda bakaya işlemi yapılır mı?

CEVAP 6 :           Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz. Hakkınızda bakaya işlemi yapılmaz, başlatılmış ise sona erdirilir.

SORU 7 :           Nisan 2012 Yedek Subay celbinde sevk evrakımı alarak test mülakat merkezine katıldım fakat daha sonra birliğime teslim olmadım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim? Hakkımda bakaya işlemi yapılır mı?

CEVAP 7 :           Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz. Hakkınızda bakaya işlemi yapılmaz, başlatılmış ise sona erdirilir.

SORU 8 :           Şu an askerlik hizmetimi yapmaktayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 8 :           Fiilen askerlik hizmetine başlamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanamazsınız.

SORU 9 :           Sağlık nedeniyle erteli durumdayım. Bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilir miyim?

CEVAP 9:Fiilen askerlik hizmetine başlamamış olduğunuz için bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirsiniz.

SORU 10 :           Bedelli askerlik hizmeti için 01 Ocak 2012 tarihinde başvurdum ve aynı gün 15.000 TL. yatırarak dekontu askerlik şubesine teslim ederek başvuru işlemini tamamladım. Son taksitimi hangi tarihe kadar ödemeliyim?

CEVAP 10 :           15.000 TL. tutarındaki son taksitinizi, en geç 01 Temmuz 2012 tarihine kadar bir defada peşin olarak yatırmanız gerekmektedir.

SORU 11 :           Evde doğduğum için herhangi bir hastane doğum kaydım bulunmamaktadır. Kemik yaşımı belirtir sağlık raporu veya şahitlerin beyanına istinaden yaş değişikliği yaptırdığım takdirde bedelli askerlikten faydalanabilir miyim?

CEVAP 11 :           Askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişiklikleri mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılmadığı takdirde askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacaktır. Bu nedenle askerlik çağına girdikten sonra yukarıda belirttiğiniz nedenlerle yaş değişikliği yaptırdığınız takdirde bedelli askerlik müracaatınız kabul edilmeyecektir.

SORU 12 :           Daha önceki yıllarda dövizle/bedelli askerliğe başvurmuş ve temel eğitime başlamış olanlardan Kanun’da belirtilen şartları yerine getirmediklerinden dövizle veya bedelli askerlik kapsamından çıkartılan yükümlülere son çıkan bedelli askerlik uygulamasından yararlanma hakkı verilecek mi?

CEVAP 12 :           Geçmiş yıllarda gerekli şartları sağladıklarından dövizle veya bedelli askerlik hizmetine başvurmuş ve silâhaltına alınarak temel askerlik eğitimine başlamış veya tamamlamış ancak Kanun’da belirtilen hükümleri yerine getirmediklerinden dövizle veya bedelli askerlik kapsamından çıkartılan yükümlülere bu Kanun’un yayım tarihinden itibaren 6 (altı) ay süreyle bedelli askerlik hizmetine başvuru hakkı verilmiştir. Bu durumdaki yükümlüler 15 Aralık 2012 tarihine kadar bedelli askerlik hizmetine başvurabilecektir.

SORU 13 :           Bedelli askerlik için taksit ödeme sayısı 2’den 12‘ye çıkarıldı mı?

CEVAP 13 :           Bedelli askerlik için taksit ödeme sayısında bir değişiklik söz konusu değildir. Kanun’da belirtildiği gibi peşin veya 2 eşit taksitle ödeme yapılacaktır.

SORU 14 :           Bedelli askerlik hizmeti için 14 Haziran 2012 tarihinde başvurdum ve aynı gün 15.000 TL. yatırarak dekontu askerlik şubesine teslim ederek başvuru işlemini tamamladım. Son taksitimi hangi tarihe kadar ödemeliyim?

CEVAP 14 :           15.000 TL. tutarındaki son taksitinizi, en geç 14 Aralık 2012 tarihine kadar bir defada peşin olarak yatırmanız gerekmektedir.

SORU 15 :           Bedelli askerliğe müracaat ederek 15.000 TL. yatırdım. İkinci taksiti yatırmadan bedelli askerlikten faydalanmaktan vazgeçersem veya askerliğe elverişsiz hale gelirsem ödediğim bedeli geri alabilir miyim?

CEVAP 15 :           Bedel ödemesini tamamlamadan bu hakan faydalanmaktan vazgeçmeniz veya askerliğe elverişsiz hale gelmeniz halinde ödediğiniz bedel iade olunur.

SORU 16 :                   Bedelli askerlik şartlarını taşımaktayım ve bedelli askerlik uygulamasından yararlanmak istiyorum. Ayrıca, askerlik durumum kurumumdan tecilli vaziyettedir. Bu durumda bedelli askerlik başvurumu yapmadan önce tecilimin kurumum tarafından iptali gerekir mi ?

CEVAP 16 :            Erteleme işlemleri, başvuru sırasında askerlik şubesince sonlandırılmaktadır. Bu nedenle erteleme teklifi yapan kurumunuz tarafından ayrıca erteleme iptal yazısına gerek duyulmamaktadır.

SORU 17: Bedelli askerlik konusunda bakaya durumuna düşmüş olanların durumu nedir?

CEVAP 17 :           Bakaya durumundaki yükümlüler bedelli askerlik hizmetinden faydalanabilirler.

Bu yazı 2118 kere okundu.
  • Site Yorum

19 adet yorum var.

  1. eray bakan dedi ki:

    geçen temmuz ayında 4 yıllık üniversiteden mezun oldum. normal şartlarda muhtemelen kasımda askere gideceğim ama askerliğimi tecil ettirmek istiyorum. tecil için ne zamana kadar sürem var acaba?

  2. ERCAN YIRTICI dedi ki:

    25 mart 1990 dogumluyum bedeli cıkarsa bana vuracakmı ?

  3. mehmetali akdemir dedi ki:

    askerliyim nereye çıktı

  4. feyzullah özgün dedi ki:

    benim oğlum 2002 den beri firarda 6 aylık asker iken firar etti 4defa teslim ettik yeniden kaçtı söz konu kişinin bedelliden yararlana bilirmi ben çok üzgünüm

  5. ramazan yetisgen dedi ki:

    Ben 24 yasindayim tecilim bu ayin sonuna bitiyor fakat ben bu sene oss sinavina hazirlaniuorum tekrar tecil etirme hakkim varmi

  6. Tayfun Batı dedi ki:

    Merhabalar, doktora öğrenimim nedeniyle 2017 yılına kadar tecilliyim. Ocakta çıkacak olan bedelli askerlikten yararlanmak istiyorum. Bunun için tecilimi kaldırtmak zorunda mıyım? Eğer zorundaysam ne kadar sürede tecilimi kaldırtabilirim?

  7. mehmet kiracı dedi ki:

    1981doğumluyumüçdefa ertesi yıla bırakma kararı verdiler kemik yaşım 17 olduğu için 12yıldır askeriyeye uğramadım şuanda askerlik şubesine gitsem bedelliden yararlanabilirmiyim çürük aldımmı bilmiyorum

  8. mesut dedi ki:

    ıyı geceler ben 2 hafta once yurt dısından ortaokul mezunuyum kız arkadasım oradan gelıp benımle evlenıcek ve gerı gıdıceem acaba askerlıgımı 6 ay veyaa 1 yıl kadar tecıl ettırebılırmıyım tesekkur ederım

    • admin admin dedi ki:

      Eğitiminiz için askerliğinizi tecil ettirebilirsiniz. Yada tecil için geçerli nedenleriniz olmalıdır.

  9. mert yılmaz dedi ki:

    2020 de 25 yaş 15 bin tl bedelli askerlik istiyoruzz

  10. Yusuf dedi ki:

    11.11.1995 doğumluyum yas 25 olduğunda ben de askerlik ten yararlanabiliyor muyum yoksa 1993 ten önce doğanlar mi bedelli yapabiliyor..

  11. Serdar dedi ki:

    Ben 15 temmuz 1994 doğumluyum yeni çıkacak olan 25 yaş sınırı bedelli askerlikten faydalanabiliyormuyum

  12. Mehmet Akif dedi ki:

    Merhabalar 5 yıllık polis memuru olarak ben de bedelli askerlikten faydalanmak istiyorum; fakat bu 21 gün için polislere yönelik bi çalışma var mı yani bizim zaten alanımız yakın askeri ye ile bu konu da bi cevap verebilir misiniz ?

  13. mutti dedi ki:

    şuanda yoklama kaçagıyım e devleten başvuru yaptım parayı 2 ay sonra yatıracam polis yadajandarma cevrilmesinde yine çıkarmı kaçak oldugum çıkarsa alırlarmı direk

  14. Seyfi dedi ki:

    1995 doğumluyum fakat sağlık sebebi ile ertesi yıla bırakma raporum var bedelli askerlikten faydalanabilir miyim ?

Bir yorum bırak