Askerlikte İstirahat ve Sıhhi İzin Kullanımı Nasıl?

Er ve erbaşa verilen istirahat izni askerlikten sayılmaktadır. İstirahat izni verilen askerin şafağı düşmeye devam eder. İstirahat izni askere iyileşmesi ve gücünü toplayıp askerlik hizmetine devam edebilmesi için tanınan bir haktır. Bu süreç boyunca da kişi askerlik yapıyor kabul edilir.
Kanun gereği er ve erbaşa verilen istirahat izinleri askerlerin hava değişimi izin süresinden düşülmektedir. Uzun dönem askerler için toplam 30 gün ve kısa dönem askerler için ise toplam 15 gün hava değişimi izni vardır. Yeni kanun gereği askere verilen istirahat izinleri bu izinlerden düşmektedir.
Örnek Durum
Diyelim ki siz kısa dönem askersiniz ve bir sebepten dolayı size 9 gün istirahat izni verildi. Toplamda sizin 15 gün hava değişimi izin süreniz vardı. Bu durumda sizin sadece 6 gün hava değişimi izin hakkınız kalmış oldu. Yada diyelim ki siz uzun dönem askersiniz ve size 10 gün istirahat izni verildi.
Bu durumda sizin toplamda 30 gün olan hava değişimi süreniz 20 güne düşmüş oluyor…
Peki bu ne anlam ifade ediyor? Hava değişimi süresi hastalanmanız durumunda eve gönderilim iyileşene kadar evde kalmanızı sağlayan bir uygulama. Hava değişimi süresi boyunca geçen süre de askerlikten sayılıyor. Fakat eğer size verilen hava değişimi süresi sizin hakkınız olan hava değişimi süresinden fazla ise bu fazla süre kadar daha askerlik yapmanız gerekiyor. Yani fazla süre kadar askerliğiniz uzuyor.
Hava Değişimi ve İstirahat İzni Bağlantısı
Konunun daha net anlaşılması için bir örnek daha verelim. Diyelim ki siz uzun dönem askersiniz ve 10 gün istirahat izni aldınız. Bu durumda sizin toplamda 20 gün hava değişimi hakkınız kalıyor. İlerleyen zamanlarda hastalandınız ve size 30 gün hava değişimi verildi diyelim.
Bu durumda size hava değişimine gidiyorsunuz ve 20 gün hava değişimi hakkınız kaldığı için ilk 20 gün askerlikten sayılıyor ve şafak düşmeye devam ediyor. Fakat son 10 gün şafak sabit kalıyor. Yani sizin bu durumda askerliğiniz 10 gün uzamış oluyor. 10 Gün istirahat almamış olsanız askerliğiniz normal süresinde bitecek ve 10 gün uzamamış olacaktı.
Peki şöyle bir örnek verelim. Size 10 gün istirahat verildi ve sonrasında da 20 gün hava değişimi verildi. Bu durumda bu sürelerin tamamı askerlikten sayılır ve normal sürede askerliğiniz biter. Çünkü 10 gün istirahat ve 20 gün hava değişimi 30 günlük hava değişim hakkınızı geçmemiştir.
Spor İstirahat İzni Nedir?
Er ve erbaşların bazılarına zaman zaman spor istirahat izni de verilmektedir. Bu kişilere verilen spor istirahat izinleri sadece kişiye spor yapmama hakkı tanımaktadır. Spor istirahat izni verilen kişi spor dışında yapılan tüm iş ve işlemlere katılır, her türlü iş ve işlemi yerine getirmekle yükümlüdür.
Spor istirahat izni alan kişi koğuşa gidip akşama kadar yatamaz. Sadece spor zamanlarında spor yapmaz. Spor dışında yapılan her işi yapar. Spor istirahat izni hava değişimi süresinden düşmez.
Acemilikte Alınan İstirahat İzni Usta Birliğinde Devam Eder mi?
Askerde izinler için acemi usta ayrımı yoktur. İzin alan kişinin kişisel dosyasına alınan izinler kayıt edilir ve acemilikte alınan izinler usta birliğini de etkiler. Diyelim ki kısa dönem askersiniz ve acemi birliğinizde 7 gün istirahat izni aldınız. Bu durumda 8 gün hava değişimi izni kaldı demektir. İlerde 8 günden uzun süreli hava değişimi almanız durumunda askerliğiniz fazla zaman kadar uzar.
Terlik İstirahati Nedir?
Askerde botlar bir çok kişinin ayağında yaralar ve şişlikler olmasına sebep olabiliyor. Bu durumda kişiye terlik istirahati veriliyor. Terlik istirahat süresi boyunca kişi bot giymiyor fakat onun dışında yapılan bir çok iş ve işlemi yerine getiriyor. Terlik istirahati boyunca koğuşa gidip yatayım denilemiyor. Yine iş yapmak zorundasınız. Terlik istirahati hava değişimi sürenizi düşürmez ve askerliğinizi uzatmaz.