Askerlik Borçlanması Hesaplama

Askerlik Borçlanması Hesaplama

Askerlik borçlanması nedir ?

Askerlik borçlanması, er veya erbaş olarak silah altında, sigortalı olarak tescil edilmiş veya yedek subay okulu’nda geçirilmiş olan sürelerin tamamı veya bir kısmı kendilerinin veya sgk  yazılı bir şekilde bulunmalarına askerlik borçlanması denmektedir. Er veye erbaş olarak silah altında veya yedek subay okulununda geçen sürelere borçlandırılması her zaman mümkündür. Askerlik borçlanması en fazla askerligin süresi kadar yapılamaktadır.

Askerlik borçlanması nasıl hesaplanır ?

Askeriye borçlanması, sigortalıların yahut hak sahiplerinin prime esasi günlük hak zir ve beden sınırları arasında başlamak üzere, kendilerince belirlenecek günlük kazancın yüzde 32’si üzerinden hesaplanmaktadır. Hesaplama, istikraz cereyan etmek istenildiği dönemde uygulanan prime göre esas yevmi kazancın alt ve giyecek sınırlarından yapılmaktadır.

Askerlik borçlanmasının faydaları nelerdir ?

İlişkin kanuna bakılırsa tespit edilen sigortalılığın menşe tarihinden mukaddem süreler için borçlandırılma halinde, hem sigortalılığın baş tarihi borçlandırılan zaman sayısı kadar geriye götürülür, hem de prim devir sayısı artar. Ancak askerden önce sigortalı olanlar için sadece prim zaman sayısında artış getirir.

Askeriye süresinin yalnızca bir kısmını borçlanabilir miyim ?

Emeklilik için her zaman uzun sürelerin borçlanmasına gereksinim olmayabilir. Bu nedenle askerlik süresinin hepsi alegori yalnızca bir kısmını borçlanabilirsiniz.

Daha önce yapılan askerlik borçlanması tekrar yapılabilirmi ?

Şayet henüz mukaddema askerlik hizmeti sürenizin kaffesi adına sadece bir kısmını borçlandıysanız askerlik sürenizin kalanı için de gene askerlik borçlanması yapabilirsiniz. Bunun için yine müracaat yapmanız gerekmektedir.

Askerlik borçlanması nasıl yapılır ?

Er veya erbaş olarak silâhaltında veya yedek subay okulunda güzeşte süreleri sigortalının kendisi borçlanabileceği gibi, ölümü halinde adalet sahipleri de borçlanabilmektedir. Buna için ilgili içtimai güvenlik İl Müdürlüğü, sosyal asayiş Merkezi veya internet ortamından temin edeceğiniz askerlik borçlanma Belgesini, mecbur bulunduğunuz askeriye şubesinden doğrulama ettirmeniz gerekmektedir. elan sonrasında kelime konuşu belgeyi dosyanızın bulunduğu sosyal güvenlik İl Müdürlüğü yahut içtimai emniyet Merkezi’ne vermeniz ve hesaplanan tutarı ödemeniz halinde vacip işlemler yapılacaktır.

Askerlik borçlanması için ödenen prim geri alınabilirmi ?

Askerlik borçlanmanızın emeklilik tarihinizi etkilemediğini fark ettiyseniz ya da herhangi farklı bir nedenle Sosyal Güvenlik Kurumuna ödediğiniz askerlik borçlanması primlerinizi geri almanız mümkün değildir. Dolayısıyla borçlanma yapmadan önce durumunuzu gözden geçirip iyi bir araştırma yapmanız faydalı olacaktır.

Borçlanma sonucu çıkan primler ne zaman ödemeliyim ?

Sosyal güvenlik kurumu tarafından hesaplattığınız prim borcunuz kesinleştiği tarihten irtibaren bir ay içerinde ödeme yapılması gerekmektedir. Bir ay içinde ödemesi yapılmayan borçlar için yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Ve her hangi bir cezai işlemi yoktur. Primi ödenmediği taktirde o aylar hizmetten sayılmamaktadır.

01.10.2008 Tarihinden önce memur olanların askerlik borçlanması ne şekilde yapılabilir ?

5510 sayılı Kanun’un yürürlükte olan tarih olan 01.10.2008 tarihinden önce memur olanların askerlik borçlanmaları 5435 sayılı Emekli Sandığı Kanunu’na geçerli olarak yapılabilmektedir. Bu işlemlerde başvuru tarihinde yürürlükte olan katsayı ile çarpımı sonunda bulunacak tutar esasa alınarak hesaplamalar yapılmaktadır. Bu işlemler için Sosyal Sigorta Kurum’unda hesaplamalar ve işlemleriniz yaptırılabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.