Askeri Rütbeler

Askerlik müessesinde en alt kademede bulunan er ve erbaşlardan en üst komuta kademesine kadar, Hava, Deniz, Kara ve Jandarma Genel Komutanlıklarında disiplini sağlamak, daha iyi bir organize yapısı oluşturmak adına askeri rütbeler bulunmaktadır. Askeri rütbelere en alt kademeden başlayarak bir göz atalım;
Er ve erbaş; Her Türk erkek vatandaşının 20 yaşına geldiğinde vatan görevi olarak eğitim durumuna göre kısa veya uzun dönem yaptığı kadrolardır. Kısa dönem üniversite mezunu erler 6 ay ve uzun dönem er ve erbaşlar 12 ay vatani görevlerini sürdürmektedirler. Bu rütbe en alt kademe askerlik olup yükselme gibi bir kavram söz konusu değildir.
Onbaşı; Erden sonra bir üst rütbeli olan onbaşı çavuşun yardımcısı olarak görev almaktadır.
Çavuş; Çavuş bir erin yöneticisi olarak görev alan ve subaylardan alınan emirleri uygulama adına erlere ileten ve kontrol eden bir kademedir.
Uzman onbaşı; TSK kadrolu personeli olan uzman onbaşı teknik konulara hâkim ve en az lise mezunu bir kişidir.
Uzman çavuş; Uzman onbaşı üst kademesi olan, lise mezunu ve sınav ile alınan bir kademe olarak uzman çavuşlar erlerin üstünde komuta kademesindedir.
Uzman jandarma; Jandarma yüksekokul mezunu olarak ilk rütbesi olan uzman jandarmalar 1. Kademeden başlayıp en son 8. Kademe olan Jandarma subay olarak zirveye çıkmaktadır.
Astsubay çavuş; TSK komuta kademesinde en küçük astsubay rütbesi kıdeme göre sadece farklılıklar taşımaktadır.
Asteğmen; Üniversite mezunlarının uzun dönem askerlik yaptığı durumlara verilen bu rütbe geçici olup birlik yâda bölüm astsubaylığı görevleri bulunmaktadır.
Teğmen; Takım komutanlığı görevi ile Teğmenler bir subay rütbesidir.
Üst teğmen; Teğmenin üst kademesinde ancak yüzbaşı altında bulunan bir rütbedir.
Yüzbaşı; Aslen bölük komutanı olan yüzbaşı, harp akademisi mezuniyeti sonrasında 6 yıl görev yaparak bir üst kademeye çıkan kişidir.
Binbaşı; Yüzbaşı görevini beş yıl yapıp binbaşı olan rütbeli takım komutanıdır.
Yarbay; Takım komutanı olan yarbaylar 3 yıl görev aldıktan sonra üst rütbeye yükselmektedir.
Albay; Orduda bulunan son rütbe albay olup akabinde general veya emeklilik ile TSK görevlerine devam etmektedir. Tugay ve Tümen de albaylar komutanlık yapmaktadır.
Tuğgeneral; Yaş kararları ile gelen tuğgeneral tugay komutanlığı yapmaktadır.
Tümgeneral; Tümen komutanı olan tüm general, tuğgenerallikten yaş kararları ile yükselmektedir.
Korgeneral; Tüm general sonrası YAŞ kararları ile yükselen Korgeneral geçici olarak Hava, Kara veya Deniz Ordu komutanlığı ile 1,2 veya 3, ordu komutanı olabilir. Tümen komutanı olup Tugayda da görev alabilmektedir.
Orgeneral; Genelkurmay başkanlı veya Kuvvet komutanı gibi üst rütbelerde yer alacak olan Orgeneral, Korgeneralin YAŞ kararları ile bir üst rütbeye çıkarılması sonucu o rütbede yer alacaktır.
Genelkurmay Başkanı; TSK kademesinin ve Türk ordusunun bir numarası olacak Genelkurmay Başkanı, rütbe olarak orgeneral olmalıdır. TSK’yı denetlemek, koordine etmek ve yönetmek görevi verilen en üst düzey subaydır.
Mareşal; En az 3 adet meydan savaşını komuta etmesi gereken bir rütbedir. Ülkemizde Mustafa Kemal Atatürk ve Fevzi Çakmak bu rütbeleri almıştır.
Kara kuvvetler, deniz kuvvetleri, hava kuvvetleri ve jandarma genel komutanlığı rütbeleri sıralaması;
Rütbeler yüksekten alta doğru sıralanmıştır.
Kara Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Mareşal, Genelkurmay başkanı, Orgeneral, Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmen, Astsubay, Uzman çavuş, Uzman onbaşı, Çavuş, Onbaşı.
Deniz Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Büyük Amiral, Genelkurmay başkanı, Oramiral, Koramiral, Tümamiral, Tuğamiral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmen
Hava Kuvvetleri Rütbe Sıralaması: Subay rütbeleri – Orgeneral, Korgeneral, Tümgeneral, Tuğgeneral, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Üsteğmen, Teğmen, Asteğmendir. Astsubay rütbeleri ise – Kıdemli başçavuş, Başçavuş, Kıdemli üstçavuş, Üstçavuş, Kıdemli çavuş, Astsubay çavuş.
Jandarma Rütbe Sıralaması: Jandarma’da rütbe sıralaması Uzman Jandarma I. Kademeli Çavuştan, Uzman Jandarma VIII. Kademeli Çavuşa kadar yükselmektedir.
Ben 03.04.1992 dogümlüyüm, almanyada yasiyorum.
Benim sorum askerlik belgelerim ne zaman gelecek? Askerlik belgeleride olmadan pasaportumu uzatabilirmiyim ?
Lütfen acil cevap
hayır uzatamazsın niye diye sorma ama
hakkımızolan kuzey ıraka ne zaman girilacek
tüm 91/2 tertiplere şimdikten hayırlı teskereler
91 4 nesaman gıder gurup nedır
91/3lerin nezman giidicek ve yerleri belli oldumu cvp beklyorum aci
91/3 lerin nere dusdugunu nasıl ögrenyoruz şimdiden tum 91/3 tertip lere hayırlı teskereler
91 dogumluyum muayene olmadım ne zaman gidebilirim acil
Ben 03.02 1992 DoqumLuyum Dun Muayene OLdum 2012 ŞuBaTTa Yada Mayısta Askersiniz DediLer.. AskerLik Şubesibne gittim (.. YuSuF TopraK ŞanLı UrFa EmreT Komutanım : P Simdiden bunLarı Öqrenmek Lazım dimi : )
16.02.1991 doğumluyum sürüsümü almadım nasıl öğrenebilirim?
18.03.1992 doğumluyum yaklaşık 3 ay önce muayne oldum ne zaman gideceğimi ve nereye düştüğümü bilmıyorum nasıl öğrenicem acaba ?
1989 dgumluyum.subatta askerim nereye cktgnı nzman ogreneblrm.
e-devletten baka biliyosunuz şifreniz varsa tabi 10.j.egt.a.k.lıgı.izmir bornova yokmu
20.03.1993 dogumluyum benim nezaman muane kagıdım gelir
merhaba
bnm boyum 1.58 kilom 57 askre alınırmıyım bi yardım lütfen
askerlik yerimi ögrenmek istiyorum
92/2 Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanlığı – Ankara/Etimesgut
Varmı Beyler ?
S.a ben 21 yaşındayım ve temmuzda açık liseden mezu olacam inşallah askerlik yaşımda gelmiş durum da tecil yaptıra bilir miyim acaba kpss ye çalışmam lazım
slm ben 07.10.1990 doğumluyum meslek yüksek okulum yeni bittitecilim nekadar devam etcek ve devam etmesi için ne yapmalıyım..
Merhaba 22.05.1990 dogumluyum 4 ocakta askere gidicegim ne reye gidecegimi ne zaman ögrenebilirim teşekküler
gönül verdim kara gözlü esmere beni alıp götürürlermi askere?
94/1 im yerler ne zaman acıklanır
benım askerlik nereye cıktı
saglık kurulu hakkında bilgi almak istiyorum
1994/1 tertiplerim yerler aciklandi
1995 lileri etkılıyomu 21 yaz sınırı