Askerde Subay Olarak Kalmak

Bu konumuzda asker adaylarının nasıl subay olabileceğine değinmek istiyoruz. Öncelikle bunun en kolay yolu Kara Deniz ve Hava Harp Okullarından mezun olmaktır. Ayrıca 4 yıllık üniversite bitiren asker adayları ilgili sınavlara girerek askerliğini 12 ay asteğmen olarak yapabilme şansı da vardır. Ancak bu yolla son zamanlarda çok fazla asteğmen askerlik kadrosuna alınmamıştır. Bu şekilde asteğmen olan subay adayları daha çok mühendislik fakültelerinden mezun olan kişilerdir.
Subay Olmanın Şartları.
TSK İç Hizmet Kanunu Madde 3 Askerler ve rütbeler:
a fıkrasının 6. bendine göre
Subay: Hususi kanuna göre silahlı kuvvetlere intisabeden asteğmenden mareşalliğe (veya büyük amirale) kadar rütbeye haiz olan askerdir.
ayrıca b fıkrasının 4. bendinin e, f ve g maddelerine göre Binbaşı, yarbay ve albay rütbeleri üst subay, b fıkrasının 4. bendinin h, i, j, k, ve l maddelerine göre ise Tuğgeneral (tuğamiral), tümgeneral (tümamiral), korgeneral (koramiral), orgeneral (oramiral), mareşal (büyük amiral) rütbeleri general ve amiral olarak da adlandırılır.
Sosyal Durum, Ahlak ve Karakter İle İlgili Koşullar
TC. Vatandaşı ve erkek olmak
Nişanlı, evli, dul olmamak veya herhangi bir kadınla nikahsız olarak birlikte yaşamamak
Kendisinin, anne, baba ve kardeşlerinin;
Tutum ve davranışları ile yasadışı, siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş bu gibi faaliyetlerde bulunmamış ve bu faaliyetlere karışmamış olması
Toplumca ayıp sayılan ve uygun görülmeyen kazanç yollarında çalışmamış ve halen çalışmamakta olmaları,
Kusursuz bir ahlak ve karaktere sahip olmaları
Dürüst bir yaşam düzeyinde olmak ve yüz kızartıcı fiillerde bulunmamaları
Yapılacak arşiv araştırması ve soruşturma sonunda şüpheli yada sakıncalı hallerin bulunmaması
Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa veya zaman aşımına uğramış ya da para cezasına çevrilmiş veya ertelenmiş hükümlülüklerine ilişkin kayıtları adli sicilden çıkartılmış olsa bile bir cürümden hükümlü bulunmamak veya soruşturma altında olmamak;
Okuduğu okullardan ahlak ve disiplin sebepleri ile çıkarılmamış olmak
Okula karşı uygun nitelikte (Dürüst bir yaşam düzeyinde, yüz kızartıcı fiilleri bulunmayan) sorumlu bir veli göstermek.
Sağlık İle İlgili Koşullar:
Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliğinin, Askeri okullara girecek öğrenci adaylarına ilişkin aşağıda yazılan sağlık niteliklerine uygun olmak;
Vücut yapısı düzgün, her bakımdan sağlam ve fiziksel görünüşü kusursuz olmak (göğüs kafesinde şekil bozukluğu bulunmamak, vücudun herhangi bir yerinde dikkati çekecek ve göz estetiğini bozucu yara, yanık, leke, kellik, frengi ve cilt hastalığından iz bulunmamak, düztaban olmamak.)
Duymasında en ufak bir kusuru bulunmamak.
Her ne derece olursa olsun gözlük-lens kullanmamak, gözünde şaşılık, renk körlüğü vb. hastalık bulunmamak.
Kalp, böbrek, karaciğer rahatsızlıkları ve tüberküloz geçirmemiş olmak
Ağırlğı, boy ölçüsünün santimetre olarak son iki rakamı ele alındığında, bu rakamdan en çok 5 kg.a kadar (5 kg. dahil) fazla, en çok 15 kg.a kadar (15 kg. dahil) eksik olmak.
Sevk edileceği Askeri Hastaneden ASKERİ ÖĞRENCİ OLUR kaydını içeren sağlık raporu almak.
Türkçeyi kusursuz konuşmak (dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk, söyleyiş bozukluğu vb. olmamak)
Boy ve Yaş İle İlgili Koşullar Yaş ve boy (ayakkabısız) aşağıda belirtilen sınırlar içinde bulunmak.
ASGARİ BOY 13 145 cm 14 152 cm 15 157 cm 16 161 cm 17 166 cm Hazırlık sınıfı okuyanlar için en fazla 17 yaşında (veya daha genç doğumlu) diğerleri için 16 yaşında (veya daha genç doğumlu) olmak.
Öğrenim İle İlgili Koşullar
MEBe bağlı herhangi bir mesleğe yönelik olmayan ilköğretim okulları ile dengi okullardan 2002 yılı Haziran döneminde doğrudan mezun olmak (Öğretmenler kurulu kararı ile geçenler ve son sınıfta 2 yıl okuyarak mezun olan veya öğreniminin herhangi bir safhasında mesleğe yönelik okullarda okumuş olanların başvurusu geçersizdir)
Özel okullar ve yurtdışındaki okul mezunları için bu okulların mesleğe yönelik olmadığını ve ilköğretim okulları ile denkliğini belirten MEBce onaylanmış belge ile başvuruda bulunmuş olmak.
Okul bitirme dereceleri (Son 5 yılın ortalaması); Askeri Liseler için en az 3,50 Astsubay hazırlama okulları iin en az 3.00 olmak (Şehit/vazife malülü, subay, astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, ve er çocukları ile öz kardeşlerinde ve muvazzaf / subay / astsubay çocuklarında, belirtilen okul bitirme dereceleri aranmaz. Bunların haziran döneminde doğrudan mezun olmaları yeterlidir.)
Askerde Subay Olarak Kalmak ile ilgili olarak sorulmuş bazı sorular;
85 doğumluyum.tecilim bitti ay sonu muayeneye gideceğim.devre kaybı olarak askere gönderfeceklerini samsun ilkadım şubesinden bildirdiler.askerde kalmayı planlıyorum.mesleğim televizyonculuk, kameramanlık, seslendirme, montaj gibi işlerle uğraşıyorum.lise mezunuyum, açık öğretim fakültesinden terkim.orta seviyede ingilizce, iyi derece bilgisayar bilgim var.askerde uzman olarak kalma şansım varmı.kolumda jilet izleri var.bu tip durumlar sorun yaratırmı..
Askerlikten uzmanlığa geçsek uzman olarak subaylığa geçiş yapabilir miyiz bilgilerinizi arz ederim.
Merhaba, ben Makin Müh. Son sınıf öğrencisiyim.İngilizce ve Ortalama Almancam var Askerlik yaparken Asteğmen olarak yapma oranım nedir acaba
Askerde 4 yıllığı okuyan herkes kalabiliyo mu
Asteğmen olarak gorev yapıyorum subay olarak nasil kalabilirim
1991 doğumluyum, Açık öğretim fakültesinde okuyorum mezun olmama daha 4 yıl var, askerde Asteğmen olup Teğmen olarak kalma şansım var mı ? Yaş sınırı var mı ? Teşekkür ederim.
Herhangi bir dört yıllık bölümden mevzun olup askerde üsteğmen. Olarak kalabilir miyim
4 yıllık makine mühendisliği okuyorum askere gitmedim daha ama askerde kalmayi düşünüyorum. Fikriniz nedir
Acemi birlikte subaylık Sınavı Varmı Acaba