2020 Asteğmen Olma Şartları!

2020 Asteğmen Olma Şartları!

7179 Sayılı Askeralma Kanununu TBMM de kabul edildi ve resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu kanunun 7. maddesinde yedek subaylıkla ilgili şu ifadelere yer verildi;

MADDE 7:

1- Dört yıl veya daha fazla süreli yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar ile yetkili makamlarca dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunu olanlardan, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç miktarı kadarı yedek subay adayı olarak ayrılır. Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu yedek subay miktarından fazla olan yükümlülerden; istekli olanlardan ihtiyaç miktarı kadarı askerlik hizmetini yedek astsubay, diğerleri erbaş ve er olarak yerine getirir.

2- Yükümlülerin yedek subay adayı statüsüne ayrılmasında öncelikle Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olmak üzere yükümlülerin istekleri de dikkate alınır.

Gelin hep birlikte bu kanunu değerlendirelim. Kanun bir kişinin askerliğini yedek subay olarak yapabilmesi için kişinin eğitim düzeyinin en az lisans seviyesinde olması gerekmektedir diyor. Yani yedek subay yani asteğmen olmak isteyenlerin lisans ve üzeri eğitim seviyesine sahip olması temel şart.

Yedek Subaylar Nasıl Seçiliyor?

Lisans mezunları askere gideceği zaman daha önceki yıllarda sınav yapılıyordu ve bazı askerler bu sınav sonucuna göre yedek subay (12 ay) bazı askerler ise kısa dönem er (6 ay) askerlik yapıyordu. 2013 Yılı Ağustos ayında bu durum değiştirildi ve artık sınav yapılmıyor. Günümüzde ihtiyaç durumuna göre kişiler otomatik olarak yedek subay yada kısa dönem er olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesinde askerlik işlemleri yapılırken artık kişiye askerliği kısa dönem olarak mı yoksa yedek subay olarak mı yapmak istiyorsun diye soruyorlar. Siz ikisinden birini seçiyorsunuz.

Askeriyenin ihtiyacına göre o alım yapılıyor. Alım önce yedek subay olmak isteyen kişiler arasından yapılıyor. Eğer ihtiyaç fazla ve yedek subay olmak isteyen sayısı az ise o vakit kısa dönem olarak yapmak istiyorum diyenler arasından da rastgele seçim yapılıyor ve o kişiler de yedek subay olarak askerlik yapıyor. Askerlik şubesi başvurusunda yedek subay olarak yapmak isteyen sayısı askeriyenin ihtiyacından daha çok ise o zaman yedek subay yapmak isteyen herkes yedek subay olarak askerlik yapamıyor. Çünkü talep fazla ama ihtiyaç o kadar fazla değil.

Yedek Subay Olma Şartları

Yedek subay seçimi yapılırken toplamda 5 ana unsura bakılır. Yedek subaylar genellikle bu şartları sağlayan kişiler arasından seçilir.

  • Not ortalamasının yüksek olması (en az 3.00) (Kişinin diploma not ortalamasının ve yüksek lisan vb. yapmasının yedek subay olmaya etkisi fazladır)
  • En az 4 yıllık fakülte mezunu olmak (4 Yıllık fakülte mezunu olmayanlar yedek subaylık yapamaz)
  • Talepte bulunmak (Yedek subay olmak isteyen çok kişi var. Talep etmeyene genelde yedek subaylık çıkmaz)
  • Kurada seçilmek (Kimlerin yedek subay olacağı kura ile belirlenir. Şansa kalmış bir durum biraz)
  • Yedek Subay Boy-Kilo oranı (Yedek subayların boy ve kilolarının orantılı olması önemlidir. Boyuna göre aşırı kilolu yada aşırı zayıf olmak yesek subay olarak seçilmeye engeldir.

Yedek Subay Olmak İçin Ne Yapmalıyım?

Günümüzde bir çok üniversite var ve bu bölümlerden her yıl binlerce kişi mezun oluyor. Mezun olanların bir çoğu da askere gideceği zaman yedek subay olmak istiyorum diye belirtiyor. Hal böyle olunca yedek subay ihtiyacı az fakat buna talep fazla oluyor. Bu başvuru yapan kişiler arasından bilgisayar rastgele birilerini seçiyor ve yedek subay olarak görev yapacak kişi olarak belirliyor bazılarını ise kısa dönem er olarak atıyor. Yedek subay olmak yada olmamak aslında sizin doğrudan elinizde ve kontrolünüzde olan bir şey değil.

Eğer askerliğinizi yedek subay olarak yapmak istiyorsanız yapmanız gereken şey askerlik şubesinde yedek subay olmak istiyorum diye belirtmek ve daha sonra da dua etmek. Çünkü seçim otomatik olarak bilgisayar ortamında yapılıyor. İhtiyaca göre belirleniyor. Asteğmen olarak yapmak isteyen er er olarak yapmak isteyen asteğmen olarak yapabiliyor lisans mezunları için…Yani bir garantisi yok. Sizin yapabileceğiniz sadece askerlik şubesinde yedek subaylık istiyorum demek. Gerisi kader kısmet…

Askerde Zorunlu Olarak Yedek Subaylık Yapan Meslekler

Günümüzde Tıp Fakültesi ve Diş Hekimliği fakültesi mezunlarına askeriyede yoğun şekilde ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle bu fakülte mezunları askerliklerini mecburen asteğmen (yedek subay) olarak yapmaktadır. Bu kişilerin şu anda kısa dönem er olarak görev yapmaları mümkün değildir.

Yedek Subay Seçimi ve Sınıflandırması İçin Mevzuat Ne Diyor?
Bildiğiniz üzere askerlik işlemlerine (ASAL) Askere Alma Daire Başkanlığı bakmaktadır ve askerlikle ilgili işlemler bu başkanlığın kontrolünde düzenlenmektedir.

Yedek subaylık alımına ilişkin dairenin açıklamaları özetle şu şekildedir:

  • Yedek subay seçimi TSK’nın ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılır. İhtiyaca göre personel sayısı tespit edilir.
  • Yedek subay seçimi bilgisayar ortamında ihtiyaç göz önüne alınarak otomatik olarak yapılır.
  • Asker tipi seçim ve sınıflandırma neticesinde yükümlülerin statü, kuvvet, sınıf, branş ve sınıf okulu/eğitim merkezleri belirlenir.
  • Sevk öncesi hazırlık işlemini tamamlayan yükümlüler sınıflandırılır. Sınıflandırılan yükümlüler tekrar sınıflandırma işlemine tabi tutulmaz.

Buradan anladığımız üzere Yedek Subaylık o celp dönemindeki ihtiyaca göre yedek subay olmak isteyenler arasından yapılacak otomatik seçimle belirlenmektedir…

Subay Olmada Yaş Şartı?

Lisans düzeyinde mezunlar için 27 yaşından büyük olmamak (yaş hesabında 1 ocak tarihi esas alınır),
Lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlar için 32 yaşından büyük olmamak (yaş hesabında 1 ocak tarihi esas alınır).

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.